Kun jij als HSP’er je grenzen stellen?

Feilloos aanvoelen wat anderen verlangen en nodig hebben, jezelf aanpassen om voor je gevoel er meer bij te horen of verliezen in de emotie van een ander, zodat je het als de jouwe beleeft? Als hooggevoelig persoon (HSP) blijkt het vaak lastig om grenzen te kunnen en durven stellen.

Als HSP’er heb je een hooggevoelig zenuwstelsel en neem je fijner waar met jouw zintuigen. Een bijkomend gevolg is dat je sneller moe en overprikkeld bent, aangezien je hersenen alle prikkels ook moeten verwerken. Het is dus belangrijk om grenzen te stellen, een veelvoorkomend thema bij hooggevoelige mensen.

Een HSP’er ervaart zelfs een teleurstelling intenser en kan zijn eigen verlangens en behoeften uit het oog verliezen. Het constant aanpassen is zelfs een tweede natuur geworden. Evenals de grote neiging hebben tot zorgzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Zelfs zo ver dat ze het welzijn van anderen of van de wereld dragen.

Het is daarom voor een HSP’er belangrijk om grenzen te herkennen, accepteren en daarmee om te gaan. Het voorkomt dat je overprikkeld raakt, oververmoeid voelt of zelf een burn-out krijgt. Bewustwording, acceptatie, preventie en communicatie zijn de beste manieren om als HSP’er grenzen te kunnen en durven stellen. Luister naar je lichaam, ben bewust van de overprikkeling en benoem de last, maar zeker ook de kracht die die jij als hooggevoelig persoon ervaart.

Met de workshop BinnensteBuiten leer ik jou het gevoel te verkennen en te erkennen. Ik reik je handvaten die jou helpen om je veilig te voelen in je lichaam en in je leven: met beide benen op de grond.