7 vakantietips voor hsp'ers

Nu voor velen de vakantie weer voor de deur staat verwachten we een heerlijke tijd. Toch is gebleken dat de vakantietijd voor velen ook stressvol kan zijn. En dit geldt zeker voor hooggevoelige personen.

Net in de vakantie ligt overprikkeling op de loer omdat we op reis toch elke dag actief bezig zijn of nieuwe dingen bekijken. Naar het zwembad, eten in het restaurant, slapen in de warme caravan of hotelkamer...

Daarom wil ik je wat tips meegeven die je kunnen behoeden voor overprikkeling en je dus meer zal genieten van je vakantie.

Tip 1 : Zorg voor een gevarieerde vakantie met actie en rust

Wissel een activiteit met veel prikkels (zoals bezienswaardigheden, winkelen, hotelanimatie) af met een dagje niks. Bijvoorbeeld aan het zwembad liggen of gewoon voor je tent zitten met een inspirerend boek.

Tip 2 : Eet gezond en regelmatig en beperk alcohol

Natuurlijk mag je genieten van de locale specialiteiten maar probeer ook op je vakantie regelmatig te eten. Kies voor een gezonde salade en eet fruit. Veel alcohol zorgt ervoor dat je de volgende dag meer last van prikkels zal hebben.

Tip 3 : Zorg dat je voldoende nachtrust hebt

Na een goede nachtrust kun je beter omgaan met de indrukken van alledag. Neem een verduisterend oogmasker en oordopjes mee. Of een MP3 speler met rustgevende muziek of geleide meditaties.

Tip 4 : Zorg voor voldoende beweging

Om je nachtrust te bevorderen is het ook handig om voor voldoende beweging te zorgen. Dit kan gaan van een wandeling, zwemmen, fietsen tot intensief sporten. Kies iets wat vooral voor jou goed voelt.

Tip 5 : Maak alles bespreekbaar en sluit je niet af

Zijn er zaken waar je je echt aan stoort en die jou overprikkeld doen geraken. Praat er dan over. Dit geldt zowel met je reisgezelschap als over de accomodatie of tijdens je reis in het vliegtuig of trein. Zwijgen biedt nooit een oplossing.

Tip 6 : Neem voldoende tijd voor jezelf

Ga eens naar de plaatselijke bakker in je eentje of maak een korte wandeling. Je even terugtrekken uit je reisgezelschap kan wonderen doen. Een dagje een activiteit overslaan en tijd voor jezelf nemen. Daar heeft iedereen de volgende dagen voordeel bij.

Tip 7 : Geniet en hou je mindset positief

Geniet van de ontdekkingen. Geniet van de natuur. Geniet van elkaar. Wees dankbaar voor wat je hebt. Blijf zoveel mogelijk positief ingesteld. Het glas is steeds halfvol


If you can’t accept it, change it. If you can’t change it, leave it. If you can’t leave it, accept it.


Waar je ook naar toe gaat, of wat je ook gaat doen, ik wens jullie een hele fijne vakantietijd toe!

Eveline Vogel